İstihare Namazına Nasıl Niyet Edilir?
27 Haziran 2024

İstihare Namazına Nasıl Niyet Edilir?

İstihare Namazı Niyeti

İstihare, hayırlı olanı istemek anlamına gelir ve insanların önemli kararlar almadan önce Allah'tan yardım dilemek amacıyla yaptıkları bir ibadettir. İstihare namazı, bir seçim yapmak zorunda kaldığınızda veya bir konuda kararsızlık yaşadığınızda, dünya ve ahiret açısından sizin için hayırlı olanı öğrenmek üzere yapılır. Bu ibadette, abdest alındıktan sonra farz namazların dışında iki rekât namaz kılınır ve bu iş ile ilgili rüya görmek niyetiyle uykuya yatılır.

İstihare Namazının Önemi

Herhangi bir işe başlamadan önce, örneğin ev alırken, evlenme kararı almadan önce veya iş hayatında önemli bir karar vermeden önce istihare yapılabilir. Bir hadis-i şerifte; "Mutluluk istihare namazı kılmakla gerçekleşir" buyrulmuştur. Bu, istiharenin Allah'tan rehberlik ve hayırlı olanı dileme açısından ne kadar önemli olduğunu gösterir.

İstihare Namazı Niyeti

Önemli kararlar almadan önce, "Yarabbi! Buluğ çağından bugüne kadar işlediğim bütün günahlardan dolayı pişman oldum. Bundan sonra inşallah günah işlemeyeceğime dair söz veriyorum" denilip günahlardan tövbe edilmelidir. Tövbe ettikten sonra gusül abdesti alınır ve "İstihare namazına niyet ettim" denilerek iki rekât nafile namaz kılınır.

İki Rekâtlık İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

Allah rızası için niyet edilir ve "İki rekât istihare namazı kılmaya niyet ettim" denilerek iftitah tekbiri alınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü Besmele çekilip Fatiha ve Kafirun Suresi okunur. Rükû ve secde yapılır. İkinci rekâtta ayağa kalkılıp Fatiha ve İhlâs Suresi okunur, rükû ve secde yapılır. Oturarak Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Namaz sağa ve sola selam verilerek tamamlanır.

İstihare Namazından Sonra Okunacak Dua

Peygamber Efendimiz (s.a.v) istihare namazı kılındıktan sonra şu duanın okunmasını öğretmiştir:

Ey Allah'ım, yapmayı istediğim bu işin yapılmasından ya da yapılmamasından hangisinin hayırlı olup olmadığını bana ilmin ile bildir. Senin kudretinle güç istiyorum. Büyük olan fazlından ihsan buyurmanı diliyorum. Şüphesiz ki sen her şeye gücü yetensin, benim gücüm yetmez. Sen her şeyin en iyisini bilirsin, ben bilemem. Allah'ım bu iş benim için, yaşamım, dünya hayatım ve ahiretimin sonucu açısından hayırlı ise o işi bana nasip et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Şayet bu iş benim yaşamım, dinim ve işim, dünya hayatım ya da ahiretim açısından şer olduğunu bilirsen, o işi benden uzaklaştır ve beni de o işten uzak kıl. Nerede olursa olsun benim hakkımda hayırlı olanı nasip eyle. Sonra da beni bu hayır ile mutlu kıl.

İstihare Namazı ve Rüya Görme

İstihare namazı kılındıktan sonra kimseyle konuşmadan kıbleye doğru yatılmalıdır. Rüya görülse de görülmese de 7 gün boyunca istihareye devam edilmelidir. Yapılacak olan her iş için istihareye yatmak sünnettir ve mübarektir. İstihare samimi bir şekilde yapıldığında ve Allah'ın hayırlısını vereceğine inanıldığında, insanın kalbine doğru olan doğabilir. İstihareden sonra rahatlık ve ferahlık hissedilirse o iş hayırlı olur. Ancak sıkıntı ve darlık hissedilirse, olumsuz olacağına yorumlanır.

Ekstra Bilgiler

İstihare namazı, sadece önemli kararlar alırken değil, aynı zamanda günlük hayatta karşılaşılan birçok konuda da Allah'tan rehberlik dilemek için yapılabilir. Bu, kişinin Allah'a olan güvenini ve teslimiyetini artırır. Ayrıca, istihare namazı kılarken niyetin samimi ve kalbin huzurlu olması da son derece önemlidir. Samimi bir niyet ve gönül huzuruyla yapılan istihare, kişinin iç huzurunu kazanmasına ve doğru kararlar almasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İstihare Duası Türkçe

İstihare Duası Türkçe

Haber Bülteni